2018 – 2023 Elektronik Sigara Piyasası Öngörüleri

2018 8211 2023 Elektronik Sigara Piyasas1 Ongoruleri 1

Yakınlarınız ya da çevreniz sizin elektronik sigara alışkanlığınızı yadırgıyorlar mı? Sigara kullanmaya süren arkadaşlarınız ya da akrabalarınız elektronik sigara için “geçici bir heves” ya da “para tuzağı” yakıştırması mı yapıyorlar. O vakit onlara yeniden düşünmelerini söyleyin. Çünkü e sigara ve alakalı mamüllerin satışı, dünyanın birçok yerinde yasal olmasından ölçülebiliyor. Üstelik veriler, elektronik sigara pazarının yalnızca büyümekte bulunduğunu değil bunun yanı sıra oldukça rekabetçi bulunduğunu gösteriyor. İşte uzmanların bakış açısından 2018 – 2023 elektronik sigara piyasası öngörüleri.

Dünya Elektronik Sigara Market Raporu Nasıl Hazırlanmış?

Öncelikle elektronik sigara kullanımına paralel olarak artık sektörün ciddi bir “endüstri” sayıldığını belirtmekle işe başlayalım. 2018 Yılından başlayarak önümüzdeki 4 – 5 sene içinde elektronik sigara endüstrisinin mevcut durumu hakkında hazırlanan rapor, birçok e-sigara üreticisini mercek dibine alıyor. Bunlar arasında; SMOK, Innokin, Shenzhen Smoore, Vaporcorp, Truvape gibi üreticiler var. Ancak raporda bunun yanı sıra geleneksel sigara üreticilerinin de sıklıkla isimleri geçiyor. Bu tütün üreticileri içinde Imperial Tobacco, Reyolds American, Japan Tobacco gibi adlar var.

Elbette elektronik sigara piyasası hakkında bir raporun bünyesinde tütün sigarası satışı da yapan firmaların olması muazzam değil. Bildiğiniz gibi elektronik sigara ve yan ürünlerinin potansiyelini gören Philip Morris gibi tütün sigarası satışının büyük oyuncuları, IQOS gibi elektronik sigara aynısı ürünleri piyasaya sürmüşlerdi. Günümüzde bir devre satışı özgür olan Philip Morris imzalı IQOS elektronik sigara türevlerinin satışı artık yasak. Üstelik IQOS’ un elektronik sigara kadar fonksiyonel ve kullanıcı dostu olduğu da hala tartışılan bir mevzu olma hususi durumunu koruyor.

Rapor aralarında ABD, Avrupa Birliği Ülkeleri, Japonya, Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya Ülkelerinin de bulunmuş olduğu ülkelerinde gerçekleştirilmiş. Raporda pod mod elektronik sigara, vape pen gibi e-sigara cihazları gibi özel bir ayrıma gidilmemiş. Yani elektronik sigara modelleri raporda “ekranlı elektronik sigara” ve “ekransız elektronik sigara” olmak suretiyle iki ana sınıfta değerlendirilip inceleniyor.

Küresel Elektronik Sigara Pazarında Neler Oluyor?

Raporda, şu anda küresel pazarda elektronik sigara hakkında satış ve ekonomik işlemlerin 4.7 Milyar Dolar olduğu ve bu rakamın 2024 Yılında 15.6 Milyar Dolara ulaşacağını gösteriyor. Elbette erişilen rakamda e-sigara kadar, e-likit, likit yapımında kullanılan aromalar, propilen gliserol, vejeteryan gliserol gibi ürünlerinde oranı büyük. Yani raporda küresel elektronik sigara pazarı hakkında rakamlar belirlenirken, e-sigara kullanımındaki yan mamüllerin satışları da değerlendiriliyor. Ancak raporun en etkileyici noktalarından birisi de geleneksel tütün sigarası üreticilerindeki büyük oyuncuların e-sigara ilgisi.

Küresel Tütün Üreticileri Dikkatlerini E-Sigara Üzerinde Yoğunlaştırıyor

Yazımızın başlangıcında bunun ilk örneklerinden birisi olan Philip Morris’ in IQOS ürününden laf etmiştik. Ancak elektronik sigara pazarı günden güne daha rekabetçi ve sert olmaya başlıyor. Bugün Altria, Japan Tobacco, Imperial Tobacco ve Reynolds American gibi tütün endüstrisine yön veren firmaların bir oldukça elektronik sigara teknolojisi hakkında patentlere haiz olmaya çalışıyorlar. Bu da elektronik sigara pazarının önümüzdeki 2024 Yılına kadar ne kadar büyüyeceğinin mühim bir kanıtı niteliğinde. Tütün üreticileri bilhassa 2012 Yılından itibaren e-sigara ve bağlı ürünlerle alakalı birçok patent başvurusunda bulundular. Hatta kimi geleneksel sigara ve tütün ürünü üreten firma, e-sigara firmaları ile ortaklıklar geliştirmeye çalıştı.

Tütün Sigarası Tarih Olabilir!

Tütün sigarası, gelecekte tamamiyle tarihe karışabilir. Çünkü elektronik sigara, sigara kullanıcılarının temel bir ihtiyacına sesleniyor: nikotin. Üstelik e-sigara, bunu sigaradan oldukça daha sıhhatli bir halde yapıyor. Üstelik geride bıraktığımız birkaç sene içinde elektronik sigara modellerinin oldukça fazla çeşitlendiğine tanık olduk.

Bugün, piyasada oldukça daha ufak ve daha azca enerji harcayan “pod mod elektronik sigara” cihazlarının giderek daha büyük ve hantal mod cihazların yerini almış olduğu esasen biliniyor.

Yoğun buğu isteyenlerin kullandıkları ve elektronik nargile şeklinde de malum mod elektronik sigara modelleri, ufak ve fonksiyonel box mod cihazlar, kibar ve hafifçe vape – pen çeşitleri… Son olarak pod mod elektronik sigara modellerinin emsalsiz üstünlüğü ile geleneksel tütün sigarası tarih olabilir. Tabii aynı vaziyet elektronik sigara için de geçerli. Eğer insanoğlu gelecekte nikotin ihtiyacını karşılayan daha sıhhatli bir teknik bulurlarsa, e-sigara da tarihe karışabilir. Bu arada elektronik sigara kullanmanın tamamiyle sıhhatli olmadığının da bir kez daha altını çizelim.

Küresel E-Sigara Pazarı Raporunda Başka Neler Var?

Aslında rapor Türkiye’ yi ilgilendirmese de, inceleme meydana getirilen ülkeler sıralamasında bizim de ülkemiz bulunuyor. Rapor daha fazla e-sigara endüstrisinin gidişatı, kimler tarafınca tercih edildiği, hangi ülkelerde daha fazla satılmış olduğu gibi sorulara yanıt arıyor. Ülkemizde e-sigara ve yan ürünlerinin satışı hakkında kanuni sınırlamalar olduğu için, verilerin netliği ve doğruluğu münakaşaya açık. Rapor, Amerika Teksas’ da bulunan bir piyasa inceleme firması tarafınca gerçekleştirilmiş.

Ülkemizde Elektronik Sigara Pazarı

Kanuni sınırlamalara tabii tutulan elektronik sigara için bir şeyler söylemek zor. Buna karşın, Türkiye’ de de elektronik sigara satışlarının arttığını söyleyebiliriz. Ancak bu mamüller genelde denetlenmeyen fena amaçlı kişilerce satıldıkları için birçok tüketici mağdur oluyor. Mağdurların içinde bilinçsiz e-sigara tercihi yaptırılanlar, yanlış bilgilendirilenler, 18 yaş altındaki gençler, dolandırılanlar ve düzmece ürün kullanmak zorunda kalan kişiler var. Daha da üzücü olan, tek dertleri sigarayı bırakmak olan ve yüksek fiyatlarına karşın elektronik sigara kullanmak isteyen insanların haklarını yalnızca yakınma yönetimi sitelerinde ve toplumsal medyada duyurabiliyor olmaları.

Türkiye’ de elektronik sigara ve alakalı mamüller yalnızca muhtelif sitelerden ve toplumsal medya kanallarından satılabiliyor. Ancak hukuki yaptırımlar, elektronik sigara kullanımını engellemediği gibi, fiyat artışlarındaki en mühim faktörlerden birisi.

Yani ülkemizde tüketiciler, e-sigara cihazlarını esasen yüksek fiyattan tedarik edebiliyorlar. Dolandırıldıklarında, ürünleri düzmece çıktığında ya da 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere satış yapıldığında başvurabilecekleri adli bir merci yok. Tüm bunlar, ülkemizde elektronik sigara kullanması hakkında aksayan noktalar. Ancak her sektörde olduğu gibi, bu tip sorunlar yaşamayacağınız tedarikçiler de yok değil.

Ülkemizdeki Güvenilir E-Sigara Tedarikçileri

Türkiye’ de e-sigara almak, kullanmak ve ihtiyacınız olan şeyleri gidermek zor. Bunun için web samanlığında iğne aramanıza ya da kulaktan dolma tavsiyelerle yola çıkmanıza gerek yok. Eğer siz de sigarayı bırakmak ve daha sıhhatli bir hayata adım atmak isterseniz, www.elektronikbuhar.org adresinden özgün e-sigara, e-likit, premium likit, atomizer tank, coil gibi ürünlere hesaplı fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Son yıllardaki trendlere makul olarak ithal e-likit ürünlerine de çevrimiçi mağaza üstünden ulaşabilirsiniz.

Eğer e-sigara dünyasına yabancıysanız, bloğumuzu izleyerek elektronik sigara kullanması hakkında kafanızdaki sorulara cevaplar da bulabilirsiniz. Elektronik sigara satışlarının ülkemizdeki hukuki statüsünün değişmesi dileğiyle hepinize sigara dumansız sıhhatli günler diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir